Сучасний бібліотекар України 2. День сьомий....

      Сьогодні бібліотека є найбільш доступним культурним закладом для місцевої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний та освітній центр та місце реабілітації соціально незахищених прошарків суспільства. 
      Багатьом бібліотекам вдається підтвердити статус провідного соціального закладу для місцевої громади завдяки постійному пошуку і провадженню інноваційних форм і методів роботи, співпраці з місцевою владою, зв'язкам із громадськими, творчими об’єднаннями, проектній діяльності. 

    Але чи це насправді так? Саме сьогодні, завдяки тренеру Юрію Усовичу усі учасники TAL-2 мали змогу подивитися на бібліотеку із іншої сторони (як представник ЗМІ, місцевої влади, спонсора, активу громади). І саме ми мали довести чому потрібно співпрацювати із бібліотекою і які існують "плюси" та "ризики" цієї взаємодії. 

      Сьомий день на TAI 2 - день повного перезавантаження свідомості. І хоча спершу, як на мене, відчула певну безпорадність і усвідомлення того, що багато зробила помилок при плануванні роботи чи готуючи проекти, адже думала в першу чергу про те, яка користь буде бібліотеці та бібліотекарю. Але як часто ми забуваємо про тих, для кого готуємо проекти.
     Як правильно писати, оформлювати, куди подавати, які типові помилки  і які головні складові успіху проекту? Ці та багато інших запитань сьогодні лунали та знаходили відповіді.
      І головний мessage дня - відповідальним за проектом має бути одна людина і у неї має бути мотивація, Яка саме? Шляхом роздумів, "мозкових штурмів"  сучасні дійшли до висновку що мотивацією може слугувати:
  • самореалізація
  • навчання
  • фінансова вигода
  • слава та власні амбіції
  • кар'єрний ріст
  • бажання змінити якість життя (як свого так і ближніх своїх)

    Знайшли мотивацію? Тоді вперед до повного моніторингу актуальності проекту та визначення конкретної цільової аудиторії (конкретні люди). Далі визначаємось цілі та завдання, які обов'язково мають співпадати із вибраною цільовою аудиторією! Складаємо план та продумуємо всі необхідні ресурси, ще раз запам'ятовуємо, що мають бути конкретно встановлений час та відповідальні особи! По закінченні  проводимо повний моніторинг та оцінку доцільності та результатів проекту.
       Та головне, ми працюємо на конкретний і якісний результат!
     Було цікаво обговорювати ідеї проектів проектів, але уже із розумінням того, що вони стануть цікавити для певних конкретних людей. І все? А далі саме найцікавіше. Кожна група змогла представити свій проект на платформі "Добродел". Сказати відверто, було приємно спостерігати, як горіли очі у сучасних бібліотекарів під час презентації своїх проектів. Це саме розуміння того, що усі працювали над тим, щоб якісно змінити життя. І хоч це малесенька, але краплинка у безмежному океані добрих справ.
    А ввечері нас чекало психологічне занурення "Двіжухи", ось тут усі сучасні отримали справжнє психологічне розвантаження (дуже сподіваюсь, що працівників та жильців "Кракова" не дуже збентежило вивільнення негативної енергії ;-) ).
      Приємним сюрпризом стала зустріч із директором програми "Бібліоміст" Матеєм Новаком. День видався насиченим, повним несподіванок...

           
     
     

Коментарі