Уляна Скицька «#Наші на карті світу»


За вікном зимова хуртовина. Хочеться залишатися вдома, загорнутися у теплий пледик, прихопити горнятко ароматного чаю і…, звичайно, читати! І не просто книги, а такі, які б викликали гордість за нашу націю. Тому у сьогоднішній  книжковій п’ятниці хочу запропонувати вам, чудову книгу Уляни Скицької «#Наші на карті світу».

Це вісімдесят коротких оповідань про людей, які змінили хід історії, досягнення яких вражають, дивують, надихають. Всі герої – українці за походженням чи місцем народження. Читаючи книгу, постійно ловиш себе на думці: «Невже правда? Хм… Та не може бути!».

Автор книги Уляна Скицька чотири роки працювала над телевізійною програмою «Наші», в якій разом з командою розповіла понад 500 історій земляків. З такої кількості було важко обрати лише вісімдесят особистостей, про яких вирішила написати у збірці. Журналіст зізнається, що обирала на свій розсуд. У кожного героя є українське коріння, часто вони не дуже відомі в Україні або їх взагалі вважають іноземцями. Кожна історія – не більше чотирьох сторінок, але такий невеликий обсяг дозволив розповісти найважливіше, розмістити фото героїв та надихнути дізнатись ще більше про наших на карті світу. 

Є у книзі й прізвища наших, які сучасним українцям відомі. Наприклад, Енді Воргол, Абрагам Маслоу, Соломія Крушельницька, Марія Приймаченко, Каземир Малевич та інші. 

У книзі чимало історій відомих людей, яких часто вважають росіянами, але це не так. Біолог Ілля Мечніков народився на Слобожанщині, вже у 23 роки захистив докторську дисертацію, все життя присвятив дослідженню імунної системи. Саме завдяки йому ми можемо смакувати… йогуртом – роботами вченого зацікавився Ісаак Карассо, який згодом заснував фірму Danon. 

У тодішній Харківській губернії народився й художник Ілля Рєпін. У своїх картинах  часто використовував українські мотиви – «Гопак», «Українка біля тину». Якщо придивитись до відомої «Не ждали», на стіні можна побачити портрет… Тараса Шевченка. 

Але більшість героїв «#Наші на карті світу» – про українське коріння яких навіть не здогадуєшся.  «Король сигар» Зіно Давідофф народився на Чернігівщині, жив у Києві, де у батька була крамниця тютюну, а до Швейцарії родина переїхала з початком єврейських погромів. Батьки діамантового магната Гаррі Вінстона, який першим здогадався позичати голлівудським зіркам коштовності для церемонії «Оскар», були емігрантами з України. 

Сином українських емігрантів був і мультиплікатор Володимир Титла, який працював над першим у світі повнометражним мультфільмом «Білосніжка і семеро гномів», малював слоника Дамбо та створював героїв «Піноккіо». Лі Страсберг, який зробив знаменитими Аль Пачіно, Мерилін Монро, Марлона Брандо та багатьох інших – також наш, народився у тернопільському селі. 

Ліки проти туберкульозу винайшов Зельман Ваксман родом з Вінниччини, навчався у Житомирі та Одесі. Перші туристи у Непалі з’явились завдяки одеситові Борису Лисаневичу – він відкрив перший готель та ресторан, в меню якого були борщ та котлета по-київські. А ще… Цей список можна продовжувати й продовжувати. У книзі ж вісімдесят історій!

 «#Наші на карті світу» читати потрібно неодмінно! По-перше, видання дуже гарне (особливо оцінить молоде покоління), з ним приємно проводити час. По-друге, просто й надихаюче написано. По-третє, у ньому історії про людей, якими захоплюється світ. Про наших людей. Читати про це по-особливому приємно й навіть трохи зворушливо.


Коментарі